Beskärning av fruktträd
Beskärning av fruktträd är en av våra viktigaste uppdrag! På bilden ser du ett äpple som den skulle sitta när kvisten är stark. Upp är där blomsterresten sitter, och nere är där stjälken är.
Fruktträdsbeskärning
Att ha ett äppelträd i sin trädgård betyder att man har ett visst ansvar.
Om man frågar tre olika arborister, så är det för det mesta så, att alla tre har olika åsikter om hur man ska beskära äppelträd.
Olika sätt att beskära äppelträd
Vissa klipper alla skott på våren och med åren blir dessa trädkronor som stora paraplyer med en massa skott som sticker upp.
Dessa vattenskott är för oss ett tecken på för hård beskärning och för obalans.
För andra är det den årliga fröjden, så ska det se ut!
Så är man olika...
Om vi kommer till träd som har beskurits på det viset, så frågar vi kunden redan i telefon, hur långa skotten är och för hur många år sedan sista beskärningen skedde.
Därefter försöker vi gissa om det är dags att sakta föra kronan tillbaka i det som vi kallar för balans... ibland ber vi kunde att vänta.
Men när det är dags att ställa om från denna hårda klippning till en mer lugn krona, som o behöver skjuta skott, så går det alltid under JAS-perioden, alltså efter midsommar, när träden är i sin fulla funktion.
Sedan finns de som försiktigt beskär på vårvintern.
De vet att vinterbeskärning är som gödsling.
Vid träd som har fått vitalitetsproblem, så kan man utnyttja denna viloperiod för att „kicka igång“ tillväxten igen.
Men om man vill beskära på vårvintern utan att kicka trädet.. då får man bara ta max 5-10%... kunderna kan tro att vi inte tog någonting..och sedan finns den så kallade (på tyska) Schlankschnitt, där man beskär på våren, men bara med sekatör.
Man förändrar ingenting i kronans arkitektur.
Denna typ av beskärning använder sig av trädets egna växthormoner, som så klart alla har sin egen specifik funktion.
Auxinet i fallet av vårvinterns Schlankschnitt, hjälper till att få kronan längre in igen. Kala kvistar får plötsligen ett nytt skott kanske 15 cm längre in och på så vis hjälper man kronan ut ur "förgubbningen“. Förgubbningen sker, när man inte har skurit på väldigt länge. Då lägger sig nämligen ett skott som burit på äpplen över det skottet under, och vi får den "typiska äppelkronan“... Runda kronor, där en gren hänger över den andra, nertyngd av förra och förförra årets äppelvikt... detta betynger kronan, anser vi.
Tänk er bilden av en sådan gren.
Knopparna, som eventuellt senare blir äpplen, pekar nedåt
Äpplet hänger nedåt från början.
Alla bladen hänger under den punkten, där kvisten övergår till gren.
Bladen är ansvariga för trädets tillväxt.
Genom fotosyntesen bereder trädet stärkelse som sedan blir socker.
Men assimilatet, som man kallar det, måste varje höst vandra från bladet; "vandra“, eller skickas in i veden, in från kvisten till grenen, från grenen till stammen, från grenen till roten.
Där lagras det som nästa vårs växtkraft.
Men processen HUR dessa underbara växter transporterar assimililatet är redan ett underverk.
En del kan gå förlorat om trädet inte hinner att få "in" allting innan vintern. Men om man strävar efter en beskärning, där grenarna orka hålla sin frukt (alltså äpplen) och kvistar och grenar kan hålla sig upprätt även vid fruktbehang, så går det lätt som en plätt för trädet och allt får sin plats i god tid och i hela trädet.
Av den typen av beskärning kan vissa arborister eller trädgårdsmästare drömma.
Beskära fruktträd under JAS-perioden
Det kräver mycket kunskap, återkommande trädvård i en intervall av kanske 4-5 år.
Man bygger sakta upp en krona, vilket så klart inte funkar med alla äppelsorter, som kan hålla sig själv även med frukt på.
Denna typ av beskärning sker konsekvent under JAS-perioden.
Och besegraren får komma tillbaka regelbundet.
Det är i mina ögon beskärningens högsta konst.
En gren som har fruktved som håller sig själv..
Vård av bokträd i Nyköping
Beskärning av knäckepil i Strängnäs
Vi är certifierade
Svensk TrädVård & Utbildning AB
European Arboricultural Council
Boka fri besiktning
Vi kommer till dig och ser över dina behov av trädvård och ger dig ett besikningsprotokoll samt uppskattning av kostnad.
Vanliga frågor
Här hittar du svaret på några av de vanligaste frågorna om trädvård, beskärning, hur vi arbetar och mycket annat.
Hamling är en skötselteknik med lång historia och en del av det svenska kulturlandskapet. Hamling utförs på ett antal arter av lövträd, som t ex lind, ask och pil. Att hamla träd går ut på att samtliga grenar kortas ner till så kallade knutar med regelbundna intervall på mellan 3 och 6 år. Hamlingen utförs på vårvinter.
Målet med trädvården är att producera friska, vitala och trafiksäkra träd. På Järna trädvård är vi specialiserade på att kombinera människors och träds behov.
Dessa åtgärder inkludera bland annat trädkontroll avlastningsbeskärning uppbyggnadsbeskärning säkerhetsbeskärning dödvedning underhållsbeskärning kronsäkring standortförbättring urglesning. Dessutom tar vi hand om rishantering, städning och bortforsling.
Teamet består för närvarande av 4 motiverade utbildade arborister med mångårig erfarenhet av trädvård, trädfällning och trädplantering, specialiserade på användning av repklättringsteknik. Vi har även en pool av frilansande medarbetare som nätverkar tillsammans i många år. Arbetsutrustningen består av arbetsbilar med flak eller släp utrustade med den senaste verktygen för trädbesiktning och trädvård samt avverkningsarbeten. Personlig skyddsutrustning enligt dagens standarder och batteridrivna enheter samt professionella motorsågar används.
Hållbart främjande av vitalitet och tillväxt, Säkerställa trafiksäkerhet, Undvikande av oönskad utveckling av trädet och Integrering av trädbeståndet i dess omgivning.
Träd: säkerställa luftrening, syreproduktion och koldioxidlagring. forma bilden av städerna. bidra till bullerreducering. reglera temperaturen genom skugga och avdunstning. tillhandahålla livsrum; Mat och skydd för olika djur och växter. stärka jorden genom rotbildning och förhindra erosionsprocesser. Kort sagt: träd hör till helt enkelt
Det senaste från vår blogg
Nyheter och tips om trävård.
Lär dig grunderna i trädvård och beskärning
Mer information kommer inom kort, under tiden kan du skicka oss en intresseanmälan via länken nedan.
Lämna in dina äpplen för mustning
När det är säsong mustar vi äpplen, päron och aronia, välkommen att lämna in du frukt på hösten.